Ethvert menneske overvejer i løbet af livet, om der mon findes rigtig ondskab. En vilje, der vil ødelægge liv, glæde og kærlighed, og som man muligvis ovenikøbet af og til i glimt kan mærke i sig selv. Dog er det ikke så udbredt i dag at tale om ondskab som en særlig kraft, og det onde udlægges ofte mere rationelt gennem sociale og psykologiske forklaringer. Den tankegang er ikke udtømmende, og i Jesuskirkens Aftenhøjskole vil vi i denne sæson undersøge begrebet ondskab i forbindelse med både kristendom, litteratur, daglige menneskelige relationer og den skræmmende forbrydelse, der gang på gang fylder os med bestyrtelse. Med andre ord. Lad os tale om ondskaben.
Ondskab og livets godhed
Efter Anden verdenskrigs rædsler bredte der sig en grundlæggende mistillid til mennesket og til livets værdi og meningsfuldhed. Eksistentialisterne erklærede, at livet er absurd, og i kristendommen talte mange om et stærkere (radikaliseret) syndsbegreb, der indebar menneskets uindskrænkede ondskab. Midt i denne åndshistoriske udvikling forsøgte Professor i etik og religionsfilosofi ved Aarhus Universitet K.E. Løgstrup at balancere et synspunkt, der på den ene side indebar en fundamental skepsis til menneskets etiske formåen, og på den anden side fastholdt den opfattelse, at livet ikke desto mindre er meningsfuldt og værdifuldt.
Bjørn Rabjerg er cand.mag. i filosofi og dansk med ph.d. i systematisk teologi. Han har i en årrække været forsker og underviser ved Aarhus Universitet og været daglig leder af Løgstrup-arkivet samme sted. han er nu højskolelærer i filosofi på Hadsten Højskole.