Ethvert menneske overvejer i løbet af livet, om der mon findes rigtig ondskab. En vilje, der vil ødelægge liv, glæde og kærlighed, og som man muligvis ovenikøbet af og til i glimt kan mærke i sig selv. Dog er det ikke så udbredt i dag at tale om ondskab som en særlig kraft, og det onde udlægges ofte mere rationelt gennem sociale og psykologiske forklaringer. Den tankegang er ikke udtømmende, og i Jesuskirkens Aftenhøjskole vil vi i denne sæson undersøge begrebet ondskab i forbindelse med både kristendom, litteratur, daglige menneskelige relationer og den skræmmende forbrydelse, der gang på gang fylder os med bestyrtelse. Med andre ord. Lad os tale om ondskaben.
Ondskab, sorg, smerte – og fortælling
Hvad vil det sige, at menneskelivet er en historie? Hvem fortæller i sidste instans vores historie? Og hvordan kan opdigtede historier påvirke vores eget liv og hjælpe os til at leve med alt det onde, der er i verden?
Med eksempler fra litteraturens, filmens og filosofiens verden reflekterer foredraget over fortællingens styrker (og svagheder) med hovedfokus på løgnens og sandhedens forbandelser og velsignelser.
Foredraget kommer bl.a. omkring Karen Blixen, K.E. Løgstrup, Astrid Lindgren, Lars von Trier og Karl Ove Knausgård og ind på eksistentielle temaer som død, ondskab, kærlighed, trøst, håb og livsmod.
David Bugge er leder af K.E. Løgstrup Forskningscenteret og lektor i Teologi ved Aarhus Universitet.