Ethvert menneske overvejer i løbet af livet, om der mon findes rigtig ondskab. En vilje, der vil ødelægge liv, glæde og kærlighed, og som man muligvis ovenikøbet af og til i glimt kan mærke i sig selv. Dog er det ikke så udbredt i dag at tale om ondskab som en særlig kraft, og det onde udlægges ofte mere rationelt gennem sociale og psykologiske forklaringer. Den tankegang er ikke udtømmende, og i Jesuskirkens Aftenhøjskole vil vi i denne sæson undersøge begrebet ondskab i forbindelse med både kristendom, litteratur, daglige menneskelige relationer og den skræmmende forbrydelse, der gang på gang fylder os med bestyrtelse. Med andre ord. Lad os tale om ondskaben.
Lad os tale om… ondskab på arbejdspladsen
Hvad sker der, når man indgår for mange moralske kompromiser og kommer ud af kurs i forhold til sit moralske kompas? Når man kommer i nærheden af ondskab? Du kan måske snyde dine omgivelser, men du kan ikke snyde din samvittighed.
Mange kender til moralsk stress. De færreste kender moralsk skade, som er en alvorlig lidelse forbundet med samvittigheden. Det moralske traume er kendetegnet ved skyldfølelse, eksistentiel krise og tab af tillid, men kan også give alvorlige reaktioner som depression, angst og ultimativt true ens liv.
Moralsk skade rammer især ansatte i Forsvaret, sundhedsvæsenet, kirker og NGO’er, men kan i princippet ramme alle arbejdspladser. Hvad kan man gøre for at undgå moralsk skade? Og hvad gør man, når det først skaden er sket? Synne Garff deler indsigter fra sin nye bog ‘Den indre krig. Om moralsk skade i arbejdslivet’.
Synne Garff er centerleder v. Center for tro, tab og traumer, der uddanner facilitatorer i den internationalt anerkendte metode bibelsk sjælesorg og afholder samtalegrupper om tro, tab og traumer. Cand.phil. i italiensk, har taget den teologiske tillægsuddannelse §2 og er master facilitator i bibelsk sjælesorg fra Trauma Healing Institute i USA.
Som international chef i et lille årti i Bibelselskabet har Synne rejst hyppigt i konfliktområder og talt om traumer og troens betydning med mennesker, der har oplevet ondskab. Hun har arbejdet professionelt med samtalen som studievært på DR og TV2 og som ulønnet hjælpepræst siden 2016.
Bibelsk sjælesorg anvendes i samtalegrupper i mere end 100 lande. Synne har været primus motor i at få metoden til Danmark, har uddannet bl.a. præster, NGO’er, psykologer og læger og været konsulent på metoden internationalt. Hun er forfatter til en række bøger bl.a. den prisbelønnede børnebibel, De Mindstes Bibel.