Torsdag d. 24. september 2020, Kl. 19:30 til kl. 22:00

Hovmod og ydmyghed

Joakim Garff – Teolog, lektor ved Søren Kierkegaard Forskningscenteret

Hovmod står for fald, siger vi formanende, når nogen udviser en lidt for selvfed adfærd og dermed har sikret sig en velfortjent straf. Sådan tænkte man også i middelalderen, hvor hovmodet blev opfattet som dødssynden over alle og derfor, når den tid kom, ville sende den hovmodige hoved­kulds i Helvede. Hovmodets modsætning er ydmyghed, som i nyere tid er blevet en slags kæle­dægge blandt politikere og erhvervsfolk, der næsten altid går til nye opgaver med stor ydmyghed. På strækningen fra hovmod til ydmyghed hober spørgsmålene sig op: Er vores holdning til hovmod blot en forlængelse af den velbekendte Jantelov? Er hovmodet mon i visse sammenhænge betydeligt bedre end sit rygte? Og hvordan sikrer man sig, at ydmygheden ikke udarter til forstillelse og for så vidt risikerer at ende som en – dydssynd? Disse spørgsmål forsøges besvaret i foredraget, der også vil udfolde, hvad Søren Kierkegaard mente om sagen.

Joakim Garff - Teolog, lektor ved Søren Kierkegaard Forskningscentret
Sted Jesuskirken, Kirkevænget 5A, 2500 Valby